Toukokuu 2016 / Palveluverkkoselvitys

Toukokuun kokouksessaan 25.5.2016 valtuusto käsitteli sivistystoimen palveluverkkoselvitystä, joka toimii ohjaavana asiakirjana opetus-, varhaiskasvatus-, kirjasto-, kultuuri- ja vapaa-aikapalveluissa. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron piti valtuutettu, valtuuston 1. varapuheenjohtaja Riina Aspila.

 

 

Arvoisa Puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja yleisö.
Käsittelyssämme on valtuustoseminaarityöstössäkin ollut ja nyt valmistunut Kasva ja opi Lempäälässä- sivistystoimen palveluverkkoselvitys. Se on kattava selvitys varhaiskasvatuksen, opetuspalveluiden, kirjasto- ja kulttuuripalveluuiden ja vapaa-aikapalveluuden tiedoista ja tulevaisuuden näkymistä. Selvitys on osoitus siitä, kuinka tuumasta ryhdytään toimeen ja kokonaistarkasteluun otetaan aidosti koko kunnan toiminnot, eikä palasta sieltä toinen täältä.Tästä työstä iso kiitos kuuluu sivistysjohtajalle ja hänen työryhmälle.
Lempäälä on viimevuosien aikana ollut valtavissa kasvupaineissa. Paineiden alla uusia päiväkoteja ja alakoulujen laajennuksia on tehty kuin sieniä sateella sinne tänne. Pitkällinen suunnitelmallisuus on jäänyt kiireellisten tarpeiden alle. 
Viime valtuustossa hyväksyimme uuden maapoliittisen ohjelman. Sitä tehdessä nostettiin usein esiin, että ohjelman kautta meillä on mahdollisuus pitkäjänteisempään suunnitelmaan, kun kuntaamme kaavoitetaan ja kehitetään. 
Nyt nämä kaksi työkalua on saatettava yhteen, jotta pääsemme aidosti tekemään suunnitelmallisempaa palveluverkkoa myös pidemmälle tulevaisuuteen.
Hyvät valtuutetut,
Palveluverkkoselvityksessä on koostettu kehittämislinjaukset, jotka me tässäkin kokouksessa hyväksymme. Viisikohtainen linjausasiakirja sisältää tärkeimmät ja ajankohtaisimmat huomiot selvityksen tuloksista.
Kokoomuksen valtuustoryhmä pitää tärkeänä, että Lempäälässä lähdetään kehittämään seuraavaksi pitkään paitsiossa ollutta Kuljun keskusta. Sääksjärven viimeaikaiset suuret hankkeet on saatu hienosti maaliin, viimeisimpänä vasta avattu tori, unohtamatta päiväkotia ja kovalla käytöllä olevaa urheilukenttää. Myös Lempäälän keskustan kehittäminen etenee omana projektinaan.
Kuljun Pienten lasten talo ja uusien oppilaaksiottoalueiden rajatarkastelujen seurauksena Kuljusta ja Sääksjärven koulusta saadaan suuret toimivat ja tiloiltaan riittävät koulukokonaisuudet. On kuitenkin huomioitava, että kuntamme kasvaa jatkossakin. Maanantaina saimme valtuustoinfossa kattavan esityksen MAL-aiensopimuksesta, jossa todettiin että mm. Sääksjärvi tulee lähivuosina tiivistymään ja rakentumaan. Tilaa siis varmasti kouluissamme ei jatkossakaan tule olemaan liialti.

Me kokoomusryhmässä olimme iloisia, kun jo työstövaihessa lähtökohtana oli kirjastopalveluiden säilyminen. Niin Kuljussa kuin Sääkjärvellä varmasti riittää käyttäjiä jatkossakin niin kirjaston palveluille. Tervetullut on myös Kuljun suunniteltava pieni monikäyttösalille. Kirjasto on monella mittarilla yksi käytetyimmistä palveluista kunnassa ja käyttäjäkunta on aivan pienistä lapsista aina ikä-ihmisiin saakka. 
Arvoisa puheenjohtaja,
Kuten jo aiemmin toteisin meillä on hieno mahdollisuus pyrkiä ennakointiin ja suunitelmallisuuteen yhä enenemissä määrin tämän selvityksen pohjalta. Siitä huolimatta moni selvityksessäkin esillä olevista asioista on jo kiireellisiä. Näistä yhtenä kolmannen yläkoulun rakentaminen. 
Tästäkin aiheesta on, kiitos sivistystoimen, meille tulossa oma valuustoseminaari syksyllä. Ja jo tänä keväänä tekninen, kaavoitus- ja rakennus-, kasvatus- ja opetuslautakunnat ovat jo seminaaria aiheesta pitäneet.
Kokoomuksen valtuustoryhmässä valta-osa valtuutetuista kantavat kuitenkin huolta kattavan selvtystyön tekemisestä yläkoulun paikaksi. Monissa tilaisuuksissa, kuten kuntalaisille järjestetysssä infossa ja lautakuntien yhteiskokouksessa, yläkoulun paikaksi oli pohdinnassa useita eri vaihtoehtoja. Me todella vaadimme, että nämä esillä olleet vaihtoehdot aina lähipelloista keskusta-taajamaan ja aina Tredu campukselle saakka selvitetään. Ei siis mennä sieltä, mistä nyt tuntuu helpommalta ja vain valita nykyisen lukion paikkaa selvitykseen. 
On nimittäin hieman hassua, kun lukio-keskustelua käydessä, ihan vielä viime vuodenkin aikana, pelkkä koulun saneeraus olisi maksanut vähintään 11 miljoonaa euroa ja silti kanavan rannassa olevasta lukiorakennuksesta ei olisi saatu toimivaa, hyvää ja nykyaikaista koulua. Puhumattakaan siitä mitä purku ja uusi rakennus olisivat tulleet maksamaan. Nyt käsittelyssä olevassa palveluverkko selvityksessä hinnat ovat tulleet miljoona alaspäin ja lukiorakennus ei olekaan enää niin huonossa kunnossa kuin se vielä reipas vuosi sitten todettiin olevan. Mitä ihmettä?
On siis silkkaa hölmöyttä olla hyödyntämättä mahdollisuus Kanavan rannan kehittämisestä. Nyt kuitenkin keskusteluissa mm. lautakuntien yhteiskokouskessa on kuitenkin todettu, että ainoa tämän aikataulun mahdollistama vaihtoehto olisi kanavan ranta. Se on surullista, eikä todellakaan katso kauas! Tuntuu, kuin taas olisi asioilla hirmuinen kiire ja hoppu. 
Hyvät valtuutetut,
Lempäälän lapset ja nuoret voivat hyvin. Meillä on upea kouluverkko pienistä kyläkouluista aina suurempiin koulukeskuksiin. Koulun ja perheiden yhteistyö lähtee uusien koulukokouksien myötä toivottavasti uudelle kehitys-uralle ja tukee näin lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Kattava palveluverkkoselvitys on tuonut rehdisti esiin Lempäälän tarjoamat mahdollisuudet turvata, tarjota ja kehittää palveluitaan. 
Kokoomuksen valtuustoryhmä on valmis hyväksymään kehittämislinjaukset ja toivoo, että vastaavanlaisia palvelukartoituksia yhtä avoimesti ja osallistavasti tehtäisiin muillakin sektoreilla.

Riina Aspils