Kokoomus jätti valtuustoaloitteen

26.5.2022

Jani Seppälä jättämässä valtuustoaloitetta valtuustossa 25.5.2022

Valtuuston kokouksessa 25.5.2022 varavaltuutettu Jani Seppälä jätti valtuustoaloitteen koskien kuntien hankintoja. Aloitteen allekirjoitti 41 valtuutettua.

 VALTUUSTOALOITE

Valtuustoaloite kunnan hankintojen koordinoimiseen Lempäälän Kunnan hankinnat on ulkoistettu Kuntien Hankintapalveluille (Kuhalle) Pirkkalaan. Kuitenkaan palvelun laatu ei ole vastannut sitä mitä kunta on tilannut ja on ajauduttu hankintojen suhteen tilanteisiin, joissa tehtyjä kilpailutuksia on puitu turhan usein hallintaoikeuksia myöden, esimerkkinä aurausurakat.

Paikalliset yrittäjät eivät aina ole edes olleet tietoisia kilpailutuksesta, vaikka kunnan puolelta on näin nimenomaan toivottu. Näin kävi esimerkiksi kunnan polttoainehankintojen suhteen viime vuonna, kun Kuha ei tiedottanut paikallisia yrittäjiä hankinnasta, vaan välitti tarjouspyynnön ainoastaan suurille öljy-yhtiöille. Sen seurauksena kunnan ajoneuvot tankataan nykyään ABC:n kylmäasemalla, joka ei työllistä suoraan ketään ja paikalliset kuntalaisia työllistävät palveluasemat jotka myyvät omaa polttoainetta jäivät nuolemaan näppejään, kun eivät päässeet edes tarjoamaan.

Lempäälän Kunta ei ole enää julkaissut vuoden 2022 hankintakalenteria josta kunnan hankinnat ovat aiemmin näkyneet. Myös kuntakonsernin yhtiöiden kilpailutukset loistavat poissaolollaan. Samoin loistavat pääosin kunnan HINKU tavoitteetkin, kun kilpailutuksen aika on. Nyt halvin voittaa kun hinta ratkaisee.

Kunnan Hankinnat on koottava yhteen helposti saavutettavaan paikkaan ja perustettava kuntaan hankinta-asiantuntijan virka tai nimettävä kunnan puolelta yksi yhteyshenkilö hoitamaan hankintoja ja tiedottamista, sen sijaan että maksamme nyt palvelusta ulos, jota emme edes saa.

Kunnan kasvaessa kasvavat myös hankinnat. Nyt tarvitaan ammattitaitoinen henkilö hoitamaan hankintoja kuntaan, jotta varmistetaan kilpailutuksien ja hankintailmoituksien oikeellisuus.

Aloitteen valmisteli Kokoomuksen valtuustoryhmä.

Lempäälässä 25.5.2022

Jani Seppälä ja 40 muuta allekirjoittajaa