Kokoomuksen ryhmäpuhe: talousarvio2024

23.11.2023

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja yleisö



Marraskuun sanotaan olevan harmaa ja synkeä, siltä vaikuttaa myös talousarvio ja näkymät joiden äärellä nyt olemme. Harmaata on. Ilman haastavaa taloustilannetta ja sen tuomaa sopeutustarvetta, voisi ajatella että talousarvio tulevalle vuodelle ja hyvin edellisen kaltainen. Isoja uusia avauksia ei ole ollut tarpeen tehdä ja aiemmat avauksen mm. kodinhoidon kuntalisästä on vauhdikkaassa pilotointi ja vaikutusten seuranta vaihteessa.



Aiempien pitkään jatkuneiden kasvubudjettien jälkeen ollaan sopeutustilanteessa. Raami, jolla lautakunnat lähtivät keväällä rakentamaan omaa budjettiaan oli jo lähtökohtaisesti alijäämäinen. Tästä vielä syksyn aikana synkentynyt taloustrilanne ja vielä tilaamatta ja ylläin viime viikolla tietoon saadun viime hallituksen tekemän sote-uudistuksen myötä alijäämämme on reippaasti tuplaantunut alkuperäisestä. Sopeutusohjelman laatiminen oli välttämätön päätös



Viime kokouksessa valtuusto halusi äänestysten jälkeen korottaa veroja, joten verotulot tulevat paikkaamaan osan 6 (nyt jopa 8 miljoonan) alijäämästä. Ennusteen mukaan noin 2,8 miljoonalla eurolla. Valtuusto on sitoutunut hakemaan loput muilla toimilla. Tekemistä siis riittää. Kokonaisuus ei tule olemaan helppo rakentaa. 



Työ vaatii asiaan sitoutuneen porukan, joka on valmis keskustelemaan kaikista asioista. Porukan, joka on valmis hakemaan erilaisia ratkaisuja ja haastamaan työntekijöitä ja päättäjiä pohdintaan, tiedonkeruuseen ja ohjelman valmistelutyöhön. Vasta viimeisenä tulevat valinnat. Kokoomuksella ei ole olemassa listaa sopeutukseen. Kokoomus haluaa, että ennen päätöksiä meillä on olemassa ideoita sopeutuksiin sekä tuottojen lisäämiseen. Kokoomus haluaa, että meillä on ajankohtainen tieto, jotta päätöksiä voidaan arvioida parhaan mahdollisen tiedon valossa. Kokoomus on valmis keskustelemaan kaikista vaihtoehdoista, jotta paras mahdollinen ohjelma usealle vuodelle saadaan aikaan. Vain tekojen kautta meillä on mahdollisuus päästä uuden kasvun tielle.



Hyvä puheenjohtaja,



Kokoomus iloitsee siitä, että kunta on viime vuosien aikana tehnyt monia toimia liikkumattomuuden ehkäisemiseksi. Ensimmäiset luistelijat ovat päässeet luistelemaan täälläkin parjatulla tekojäällä. Kohuakin aiheuttanut Areena aukeaa tulevan vuoden aikana harrastajille. Tykkilumella hiihdetään ja toivottavasti pian myös luonnon lumella. Moninpaikoin liikkumisen tilan suhteen on vielä tekemistä, mutta suunta on ollut oikea. Oli kyse sitten liikuntapaikoista tai -tiloista mikään ei pysy kunnossa ilman huoltoa. Toivomme todella, että kunnassa otetaan vakavasti uusien ja vanhojen hyvien liikkumista lisäävien tilojen ja paikkojen ylläpidosta myös tiukassa taloustilanteessa.



Tästä pääsemmekin lähes lempiaiheeseemme korjausvelkaan. Tällaisina aikoina, kun talous sakkaa ja alijäämää kertyy on sopeutettava monesta kohdasta. Erityisesti siksi olisi tärkeää, että korjausvelan määrän kasvu voitaisiin minimoida. Meidän korjausvelka on huikea ja usein määrärahat syö kiireelliset, äkilliset ja yllätykselliset kohteet. Jossain kohtaa olemme tilanteessa, jossa pitkään listalla olleita ei tarvitse enää korjata. Onko meillä varaa tähän? Joitain korjaustöitä voitaisiin ehkä kustannustehokkaasti toteuttaa Lekitekin toimesta, kun siellä rakennuspuollella on rauhallisempaa ennen uutta kasvun aikaan.



Arvoisa puheenjohtaja



Elinvoimaa me tarvitsemme. Mistä se sitten syntyy? Hyvinvoivista ja aktiivisista kuntalaisista, jotka haluavat asua Lempäälässä ja vaikuttaa ympäristöönsä. Työstään innostuneista ja motivoituneista työntekijöistä, jotka haluavat luoda ja mahdollistaa elinvoiman. Yrityksistä jotka haluavat sijoittua Lempäälään, työllistää ja myös kasvaa - olla luomassa ympärilleen elinvoimaisuutta ja vetovoimaa. 



Talouden näkökulmasta elinvoimaa tehdään kaikilla palvelualueilla. Asia ei ole vain elinvoimajaoston tai Lempäälän Kehitys Oy:n asia. Se on kaikkien asia, kuten Strategiassakin näkyy. Elinvoiman ylläpitäminen tarvitsee pitkäjänteistä työtä niin kunnan sisällä kun kumppaneiden kanssa. Elinvoimaa lisäävät toimet eivät saa jäädä rattaiden alle talouden haasteiden aikana.



Puheenjohtaja, 

kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa kiittää viranhaltijoita, poliittisia ryhmiä, kunnan henkilöstöä ja kaikkia muita asianosaisia hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuotena talousarvion valmistelussa. Ryhmien välisissä käytiin hyviä keskusteluja ja viimeisiä viilauksia vielä teksteihin hyvässä yhteishengessä. Tuntuukin siltä, että Lempäälässä on jatkossakin hyvä asua ja yrittää, myös aikoina kun aurinko ei aina paista. Yhdessä tehden tulee yleensä parasta!